ASML-boek | De geldmachine
De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML
4 Reviews | Review toevoegen
Met de managementversie van het ASML-boek De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML maakt u kennis met de beginjaren van het meest bijzondere hightechbedrijf van Nederland.

EAN

ISBN 9789082579833

€ 34,50 *
Prijs per exemplaar, inclusief btw
Aantal: 
Bestellen
 

Slimme ingenieurs op Philips' Natuurkundig Laboratorium ontwikkelen begin jaren zeventig als eerste in de wereld de waferstepper, een machine die ze vergelijken met een drukpers voor geld. Naderhand groeit spin-off ASML uit tot de absolute wereldleider in de markt voor wafersteppers. Techniekjournalist René Raaijmakers beschrijft de spannende route naar succes in een boek over de turbulente ontstaansgeschiedenis van ASML.

De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML is de managementeditie van het verhaal over het ontstaan en de turbulente jeugd van ASML. Deze geschiedenis beslaat de pioniersjaren 1970, waarin de waferstepper wordt ontwikkeld, tot en met 1996, waarin ASML echt doorbreekt.

Twee versies

Van dit boek is ook een uitgebreidere versie verkrijgbaar: De architecten van ASML gaat dieper in op de technische aspecten van deze wonderbaarlijke historie. De architecten van ASML is technisch-populair: het is ook goed leesbaar voor niet-technici, al is affiniteit met techniek een voordeel.

In de kortere managementversie De geldmachine - De turbulente jeugd van ASML richt de auteur zich vooral op het menselijke aspect en de manier waarop ASML in de markt opereerde. Deze versie is geschikt voor een breed publiek met interesse in bedrijfsvoering en voor iedereen die meer wil weten over een unieke Nederlandse onderneming.

Auteur René Raaijmakers
Taal Nederlands
Aantal pagina's 440
Verschijningsvorm Hardcover
Verschijningsdatum 15 juni 2017
   

Sorteren op:

Review toevoegen
Dick high-tech - 30-03-2020 11:04

"Success has many fathers". Typical of the success of ASML that now so obvious but that certainly was not. The money machine is a very readable book which often describes in detail how exciting the early years of ASML were, that the various times on the edge of the abyss fluctuated and survived time and time again, with perseverance and a dose of luck. Too bad the book ends in 1996. I really hope a sequel!

Review geplaatst op 3 Oktober 2018 op Bol.com.

Cor Heijwegen - 01-09-2017 10:12

Met enorm plezier het boek 'De geldmachine' gelezen. Proficiat.

Paul Mencke - 22-06-2017 15:24

Raaijmakers schreef een onderhoudend boek waarin veel personen de revue passeren, met smeuïge anekdotes. De introductie maakt al meteen een knipoog naar de welbekende opening van elk Asterix album, de titel van het tweede hoofdstuk verwijst naar deel een van Tolkien’s trilogie. De schrijver richt zich duidelijk op een groot publiek.
De auteur gaat vooral op zoek naar de mensen die bepalend waren voor het succes van ASML, zeg maar van het type Steve Jobs. Hij vindt er maar liefst drie, en hij beschrijft ze in de zelfgekozen zwart-wit tonen van enerzijds visionair en doordouwer, en anderzijds de hork die geen oog heeft voor zijn mensen. Mensen dus ‘con coglioni quadrati’. Er komen ook meer empathische leiders voor, maar die zijn eerder dienend dan dat ze voor de grote doorbraken zorgen. Waarbij ook zij zo hun zwakheden blijken te hebben.
Raaijmakers beperkt zich niet tot de drie hoofdpersonen met vierkante ballen. Hij besteedt ook aandacht aan veel andere mensen die een rol gespeeld hebben. Het feit dat de echtgenote van de Veldhovense vastgoedondernemer Chris van Kasteren ook genoemd wordt, suggereert daarbij een hoge mate van volledigheid. Tegelijk beschrijft hij de relevante ontwikkelingen in vier afzonderlijke bedrijven: Naast ASML zelf vertelt hij over Philips dat dreigt te bezwijken onder haar eigen bureaucratie, over de successen en tegenslagen van ASMI dat geleid wordt door de flamboyante ondernemer Arthur del Prado, en over het Duitse Zeiss dat moeite heeft om zich te ontworstelen aan de verstikkende krachten van haar traditie. En dat alles wordt beschreven tegen de achtergrond van de economische en technologische golven van de chipsindustrie. De schrijver neemt veel hooi op zijn vork, maar hij slaagt erin om de lezer van het begin tot het eind te boeien.
Het boek is ook in bedrijfskundig opzicht interessant. De mores en de cycli van de veeleisende halfgeleidermarkt worden beschreven, en ook de strategische allianties met ASMI en Zeis krijgen ruime aandacht. Er wordt duidelijk gemaakt dat een organisatie die gebaseerd is op traditioneel vakmanschap, al gauw beperkt is in haar groei. Daarvoor heb je sterk doorgevoerde productieautomatisering en robotisering nodig.
De beschrijving van de moeizame relatie met Philips maakt duidelijk dat een startup, als spin-off van een groot bedrijf, nadrukkelijk de ruimte moet krijgen om zich los te maken van de gevestigde orde binnen het moederbedrijf. Ook wordt duidelijk gemaakt dat een start-up meer succes heeft met het luisteren naar klanten, dan met het zich afhankelijk maken van subsidies.
Ook vanuit financieel perspectief is het boek de moeite waard. De ontwikkelingen worden niet alleen in micrometers beschreven maar ook in guldens. En ASML had met Gerard Verdonschot een ideale CFO die niet geïnteresseerd was in wat iets kost, maar wat het opbrengt. Hij is creatief in het vinden van financiering, hij weerhoudt de accountant van vroegtijdige afboeking van voorraden en onderhanden werk, hij maakt tijdig afspraken met de belastingdienst over de fiscale behandeling van de werknemersaandelen.
Het boek bevestigt dat Nederland geen Silicon Valley is en het ook niet snel zal worden. Bij de beursgang van ASML geloven onze pensioenfondsen niet in het verhaal van een Nederlands technologiebedrijf dat de wereld gaat veroveren. Het durfkapitaal moest van het buitenland komen, wat daarvoor royaal beloond is.
In de inleiding stelt Raaijmakers zich de vraag of je een bedrijf al in het prille begin kunt bedenken, of je in een vroegtijdig stadium al weet hoe het zich zal ontwikkelen. Het verhaal wordt opgepakt in 1951 als de kiem van ASML nog diep in de moederschoot van Philips verborgen ligt, en eindigt begin 1996 als het bedrijf stevig op eigen benen staat. In de tussentijd heeft het bedrijf te kampen met voorspelbare problemen maar ook met onverwachte tegenvallers. Raaijmakers laat zien dat het bedrijf veel mogelijkheden had om vroegtijdig te sneuvelen. Maar met doorzettingsvermogen, visie en op cruciale momenten ook een flinke dosis geluk, slaagt ASML er als een kat met negen levens in om de omstandigheden steeds weer naar haar hand te zetten. En zich te ontwikkelen tot het prachtige bedrijf waar heel Nederland bijzonder trots op kan zijn.

Ton Knaapen - 22-06-2017 13:22

ik heb het boek in één adem uitgelezen. Een feest van herkenning. Veel van wat er in staat wist ik al wel, echter ik kende de onderliggende verhalen niet. Eerlijke en open meningen, mooi. Wel jammer dat er nauwelijks aandacht is voor productie en logistiek. De cultuurverandering van Philips naar wat Asml nu is, is daar begonnen, uit bittere noodzaak.