Een enthousiaste ode aan het ondernemerschap van Arthur del Prado

  05-03-2020  

De Technoloog nodigde Jorijn van Duijn uit. Samen met de twee presentatoren Ben van der Bruggen en Herbert Blankensteijn is hij een uur in gesprek over de wondere wereld van chips, ASM en Arthur del Prado. Van Duijn verkende de afgelopen jaren de dynamiek van hightech-innovatie. Dat deed hij door de geschiedenis van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASM International te volgen. Luister naar De Technoloog (aflevering 170). Een enthousiaste ode aan het ondernemerschap van Arthur del Prado. Bestel hier het boek Fortunes of High Tech - A history of innovation at ASM International 1958 - 2008 .  

Lees meer

Eenmanszaak wordt Techreus

  12-02-2020  

De Ingenieur plaatste een online recensie over Fortunes of High Tech: "Fortunes of High Tech  is de handelseditie van het proefschrift van historicus Jorijn van Duijn. Hij reisde de halve wereld rond om met meer dan vijftig direct betrokkenen te praten, en heeft een geweldige hoeveelheid werk verzet. Knap is zijn brede aanpak, met evenveel aandacht voor de technologie als voor de commercie. Het resultaat is geen licht verteerbare, maar wel vaak fascinerende kost. Gelukkig heeft de auteur een goede vertelstijl en scheidt hij de verhalende hoofdstukken duidelijk van de (over te slaan) academische gedeelten."

Lees meer

How the Del Prados got into the semiconductor business

  13-11-2019  

How the Del Prados got into the semiconductor business PhD candidate Jorijn van Duijn has studied the history of ASM International over six years, relying upon interviews and Arthur del Prado’s personal archive to write his master thesis about the innovation process. Bits&Chips has published an in-depth article about Fortunes of High Tech - A history of ASM International 1958 - 2008.

Lees meer

22 november 2019: promotie Jorijn van Duijn

  05-11-2019  

Jorijn van Duijn deed onderzoek naar ASM International en high tech innovatie. In zijn proefschrift komen onderwerpen als de opkomst van silicium, de oprichting van ASML en het illustere ondernemerschap van Arthur del Prado aan bod. Jorijn van Duijn promoveert vrijdag 22 november om 12.00 uur in Maastricht. Eind november verschijnt zijn dissertatie bij Techwatch Books onder de titel Fortunes of high-tech: A history of innovation at ASM International, 1958-2008 . Bestel het boek nu met korting in de voorverkoop. Het Rijksmuseum Boerhaave te Leiden wijdde een blog aan het proefschrift van Jorijn van Duijn.

Lees meer

Afdankertje wordt marktleider: het verhaal van ASML (recensie in De Ingenieur)

  01-09-2017  

De Ingenieur plaatste een online recensie over De architecten van ASML: "Hoe een door Philips afgestoten afdeling tegen de verwachtingen in doorgroeide tot hét toonaangevende bedrijf op het gebied van lithografiemachines, dat valt te lezen in een boeiend nieuw boek over ASML. ASML is al jarenlang de onbetwiste marktleider op het gebied van machines die de fijne patroontjes afbeelden waarmee de grote fabrikanten van deze wereld hun chips produceren. Maar die positie is Veldhovense het bedrijf niet komen aanwaaien, zo blijkt uit het boek  De architecten van ASML  van techniekjournalist René Raaijmakers." Verder lezen...

Lees meer

Artikel in Eindhovens Dagblad over ASML-boeklancering

  09-06-2017  

Schrijver ASML-boek: ASML had drie 'Steve Jobs'   EINDHOVEN - "Ik sta er helemaal niet in, maar ik ben wel blij, nu hoef ik ze niet te kopen." Zo reageerde ex topman Wim van der Leegte van VDL Groep donderdagavond op de twee boeken die hij kreeg van René Raaijmakers. Hij overhandigde de eerste exemplaren van zijn boeken De Architecten van ASML en De Geldmachine aan de bekende industrieel. "Omdat ook een chipmachine van ASML begint aan de draaibank en Wim is de man van de draaibanken." Auteur: Harrie Verrijt Van der Leegte greep de gelegenheid aan om voor de ruim 200 aanwezigen die naar de boekpresentatie in het Evoluon kwamen ASML te feliciteren. "Vooral omdat 10.000 van de 17.000 werknemers van ASML in Nederland werken. Een mooi bewijs dat productie in Nederland goed...

Lees meer

Boodschap voormalig ASML-cfo Gerard Verdonschot

  08-06-2017  

Voormalig ASML-cfo Gerard Verdonschot vertelde tijdens de ASML-boeklancering op 8 juni 2017 wat de cruciale momenten waren in de geschiedenis van de chipmachinefabrikant. Over managers die niet op een kistje durfden te gaan staan, de rol van Philips en een check van 36 miljoen gulden. Bekijk hier het filmpje.

Lees meer

Artikel in het Eindhovens Dagblad over ASML-boek

  07-06-2017  

Het ontstaan van ASML leest als een jongensboek   EINDHOVEN - Donderdag 8 juni 2017 wordt het boek De architecten van ASML gepresenteerd. Het is een beschrijving van de boeiende ontstaansgeschiedenis van chipmachine-fabrikant ASML. Auteur: Harrie Verrijt​ Bèta-mensen kunnen alfa's moeilijk uitleggen dat technologie leuk kan zijn. Misschien dat dit met het boek De architecten van ASML wél kan. Techniekjournalist René Raaijmakers schrijft daarin namelijk ook uitgebreid over de vele mensen achter het ontstaan van ASML. Zoals het verhaal van directeur Hajo Meyer van Natlab die in de oorlog ternauwernood de gaskamers ontliep. Of over het flamboyante karakter van Arthur del Prado van ASM International en de worstelingen van de eerste directeur Gjalt Smit van ASML... Lees verder

Lees meer

Vacuum Science and Technology is an indispensable resource for scientists and engineers concerned with vacuum physics and technology

  13-03-2017  

Prof Dr Aart W Kleijn wrote a positive review on Vacuum Science and Technology in EuroPhysicsNews 48/4 (2017), magazine of the European Physical Society EPS. In his words, ‘Vacuum Science and Technology’is an indispensable resource for scientists and engineers concerned with vacuum physics and technology. The book comprehensively covers all the relevant topics in the modern vacuum field. Throughout the volume, the emphasis is on simultaneously the basic physics which underlies present day technology, and on the practical application. The book will enable the reader to understand the problems associated with vacuum system design, pressure measurement, leak detection, etc. It will also make the reader familiar with the tools available on the market. Read more? Click  here .

Lees meer

Vacuum Science and Technology: an important contemporary book on the subject of vacuum

  14-02-2017  

Dr Andrew Chew wrote a favorable review on Vacuum Science and Technology . In his review Dr Chew stated: "The chapters on pressure measurement are probably the most clear and detailed I have seen published. Similarly the leak-detection chapter comprehensively covers theory and practical methods. The level of treatment given to sealing techniques and other components is deserved." The complete review was published in NEVACblad 55/3 (2017), magazine of the Dutch Vacuum Society NEVAC. Have a look? Click  here .

Lees meer